čtvrtek 28. listopadu 2013

Čarování s korálky: Dlouhá elegance aneb Jak se nezamotat


Po základním seznámení s korálky a pomůckami je na čase první návod. A začínat se má zlehka. Pouštět se hned do velkolepých šitých projektů je hloupost. Zvolila jsem úplně to nejzákladnější - obyčejné navléknutí korálků na nit. Triviální záležitost, ke které - kromě korálků a kusu nitě (vlasce) - nebude potřeba vůbec nic (tedy skoro). Takže směle přizvěte ke tvoření i své dcery.
Připravíme si směs korálků, které k sobě v zájemně ladí. Měly by tam být zastoupené jak rokailové korálky, tak mačkané, případně broušené. Průhledné korálky dodají vzdušnost a lesk. Dají se využít zbytky, nebo někteří prodejci rovnou nabízejí namíchané barevné směsi. Dále budeme potřebovat niť nebo vlasec. Já častěji používám vlasec s průměrem 0,20 – 0,30 mm. A samozřejmě si vezměme i nůžky a na pomoc kousek izolepy.
Ustřihněme si kus vlasce. Teď se dostáváme k tomu hlavnímu. Já si pro sebe tento díl nazvala „jak se nezamotat“. Opravdu bych vás neunavovala tím, abyste si navlékli jednu řadu korálků... to necháme těm dcerám. Navlečeme pořádně dlouhou šňůru. Řekněme, že deset centimetrů vlasce pro každý náš rok. Tedy, nemusíte prozrazovat váš skutečný věk, řekněme, že budeme počítat s věkem, na který se cítíte. A to tu jsou určitě samé mladice. Já si tedy ustřihnu dva a půl metru, vy podle svých výpočtů. A pro jistotu, aby se korálky neroztrhly, budeme navlékat na dvojitý vlasec, tudíž si tu samou délku nachystáme ještě jednou. Už chápete, proč se nezamotat?
Na konce - asi tak 15 cm od kraje - nalepíme izolepu. Měla by zabránit tomu, aby se nám korálky vyvlékly. Jinou možností je pořídit si Bead Stopper. Ten nám konec vlasce také může podržet. A teď začněte navlékat, libovolně, tak jak nám korálky příjdou pod ruku, nebo jim můžeme dát přesný řád. Je to jen na nás. Ono je opravdu vhodné tuto část dělat ve společnosti ještě někoho jiného. Můžeme si při tom povídat a předávat životní zkušenosti. Takže pokud ještě nemáte dítko, případně je příliš malé, a manžela neukecáte, pozvěte si třeba sousedku. Tedy jen v případě, že s ní nejste na nože. 
Tedy korálky máme navlečeny na dlouhé řadě, na koncích nám zbývá jen těch 10 - 15 cm. Izolepu stáhneme a vlasce spojíme dvojitým uzlíkem. Uzlík by měl být hned za korálky, žádná prázdná mezera.
Vezmeme teď jeden volný konec a začněme ho provlékat korálky, cestou uděláme ještě 2 – 3 uzlíky a zbytek, který se nám už nepodaří provléct, ustřihneme. To samé uděláme s ostatními konci, jen je rozdělíme na pravou a levou stranu.
Nyní si stoupněte před zrcadlo, začněte se omotávat korálky, pohrajte si s délkami jednotlivých řad, nebo si je omotejte na ruku a přitom si zazpívejte "Už je to uděláno, už je to hotovo"...
a já vám gratuluji k vašim prvním korálkům.



Žádné komentáře:

Okomentovat