pátek 1. listopadu 2013

Čarování s korálky - komponenty


Opět vás bude moje maličkost (ne do počtu kil) prudit korálkovou teorií. Ale opravdu je lepší se aspoň malinko seznámit s tím, co je potřeba, než pak zůstat zaseknutí v půlce projektu, protože vám chybí nějaká potřebnost.
Bižuterní komponenty jsou právě takovou potřebností.

Bez čeho se neobejdeme:


1. Zapínání - u většiny náhrdelníků a náramků jsou nepostradatelné. Já nejraději používám klasickou obyčejnou karabinku s protikroužkem. Fajn jsou i šroubovatelné záponky nebo poslední dobou se už i u nás objevuje tzv. americké zapínání – kroužek a tyčka. Magnetické zapínání se hodí na lehké věci a na náramky bych ho raději nepoužívala. Sice se vám krásně zapne, ale stačí malinko o něco zavadit a je dole. Stalo se mi to několikrát. Na luxusnější kousky lze pak dopuručit zdobené zámečky. Vypadají opravdu krásně, ale samozřejmě jsou dražší.
2. Náušnicové zapínání - i tady si vybere opravdu každý. Od obyčejných puzetek, přes oblíbené afroháčky až po uzavřená zapínání jako známe ze zlatnictví. A nemáte-li propíchnutá ouška, vůbec to nevadí. Občas se už dají koupit i klipsnové díly.
3. Zamačkávací rokajl – crimps - malé kovové kroužky, které se nejčastěji používají při připevňování zapínání k návlekovým materiálům nebo všude tam, kde potřebujeme, aby korálek držel na svém místě.
Převážně u nití ale občas i u lanek chceme mít zakončení pěkně schované, aby nebyl vidět uzlík nebo zamačkávací rokajl. K tomu nám slouží 4. kaloty. Jsou to dvě mističky, do kterých schováme zakončení výrobku a zamáčkneme je do sebe. Vznikne nám tak jakýsi korálek s očkem nebo s háčkem na konci pro připevnění zapínání.
Silnější materiály jako třeba kůži nebo bavlněné šňůrky do kaloty nedostanete. Proto se na zakončení použíjí buď ploché koncovky, které do sebe zamáčknete, nebo pružinky. Druhé jmenované si po troše praxe zvládnete dělat sami.
5. Kaplíky – jsou ozdobné díly, do kterých můžete schovat zakončení více pramenů navlékacího materiálu nebo je použít jako přízdobu korálků
6. Ketlovací jehly a nýty - jsou to krátké drátky, jeden je zakončen očkem (jehla), druhý malým nýtkem (něco jako špendlík). Navlékáme na ně korálky a spojujeme s jinýmy prvky.
7. Spojovací kroužky – jak už název sám napovídá, budeme jimi nejčastěji spojovat. Také je to přesně ten protikroužek, který potřebujeme ke karabinkovému zapínání. No a kroužek i sám může tvořit dominantní prvek šperku.
Do komponentů se řadí i řetízky. Ty můžete používat celé a korálky na ně za pomocí jehel a nýtů zavěsit, nebo spojovat jen kousky řetízků.
Pak tu máme různá 8. ramínka a vodiče. Zatímco první věc nám slouží k tomu, abychom navlékli více řad, věc druhou použijeme tehdy, když řady chceme mít od sebe pevně oddělené. Vodiče nejčastěji využijete na náramku nebo náhrdelníku, ramínka si mimo to našly ještě uplatnění na náušnicích. Zvláště ty zdobené nazývané též filigrány.

Žádné komentáře:

Okomentovat