pondělí 25. listopadu 2013

Zelenina v čokoládě


Miluji zeleninu. Dokonce i takové zelené fazolky jsem vzala na milost, když jsem si je vypěstovala na naší zahrádce. Bohužel ne mé děti. Zastávají názor, že zelenina je jedovatá, jedlých druhů je velice málo( dcera - okurek, červená řepa, syn - cherry rajčata, okurek). I mrkev v polévce je pro ně závadná.  Naštěstí se někdy nechají překecat, když jim tu zeleninu patřičně schovám, jak v následujícím receptu.

Smícháme si 300 g hladké mouky s 50 g nasekaných oříšků, 90 g rozinek, 50 g kakaa, lžičkou skořice, lžičkou sody, špetkou soli a 1/2 lžičkou mletého zázvoru. Ve vodní lázni necháme rozpustit 150 g hořké čokolády.  V jiné míse mixérem ušleháme do pěny 3 celá vejce, 150 g cukru a 125 ml oleje. Postupně přidáme  moučnou směs, 300 g nastrouhané mrkve( jde i půl na půl s dýní) a rozpuštěnou čokoládu. Můžeme péci na vymazaném a vysypaném vyšším plechu, nebo naplnit do košíčků na mufiny. V tom případě počítejte, že jich vyjde kolem dvaceti. Pečeme v troubě na 180 °C zhruba 40-50 minut. Kontrolujeme špejlí, jestli je těsto propečené.
Pokud se nám ještě chce, můžeme ze 150 g rozpuštěné čokolády, jednoho tvarohu a moučkového cukru umíchat krém, který namažeme na vrch koláče.

Žádné komentáře:

Okomentovat