sobota 16. listopadu 2013

Mýdlománie

Asi každá tvořivá duše dříve či později narazí na výrobu mýdel. Jsou dva hlavní směry, kterými se dát. Prvním z nich je tzv. "melt & pour", druhý je za pomocí chemických procesů. Kdo to myslí s domácí výrobou mýdel vážně, dospěje k metodě druhé, ale pro první vyzkoušení je příliš zdlouhavá a nehodí se pro děti.
Metoda "melt & pour", tedy roztát a nalít, je pravým opakem. Výroba je rychlá, jednoduchá a poměrně bezpečná, takže přivolejte děti. Nakonec vánoce jsou za dveřmi a určitě mají spoustu kamarádů, které budou chtít obdarovat.

Na výrobu "M&P" mýdel si budeme muset zakoupit:

  • mýdlovou glycerinovou hmotu - bílou nebo průhlednou
  • barvy do mýdel
  • aroma do mýdel(ale lze použít i esenciální oleje)
  • případně formu


Doma k tomu přidáme:

  • misku, zavařovací sklenici nebo jinou vhodnou nádobu
  • hrnec  s vodou
  • lžíci
  • nůž
Do misky odkrojte kus mýdlové hmoty  a dejte rozpouštět do vodní lázně. Hmotu můžete nechat rozpustit i v mikrovlnce, pak je potřeba snížit výkon mikrovlnky a pečlivě hlídat, kdy se začne hmota rozpouštět. 
Do rozpuštěné hmoty přidejte barvivo. Dávkujte po malých kouskách, dokud nejste spokojeni s výsledným odstínem. Stačí tři základní barvy - červená, modrá, žlutá - a jejich  kombinací dosáhnete jakékoliv barvy. Tahle barevná kouzla milují děti, navíc je hravou formou i učí, jak se barvy skládají. Přidejte pár kapek vůně a zamíchejte. Teď už jen stačí barevnou hmotu nalít do forem a čekat na ztuhnutí. Jako formy můžete použít silikonové formy na nejrůznější odlitky, originální formy na mýdla, nebo klidně i plato od čokoládové bonboniéry. Délka tuhnutí mýdel závisí od velikosti formy. Pohybuje se od 30 minut po 5 hodin. V okamžiku, kdy mýdlo už téměř vychladlo můžeme proces urychlit v lednici, lépe se pak i vyklápí. 
Hotové mýdlo můžete hned použít nebo zabalit do celofánu a někomu darovat. Nemělo by delší dobu ležet "jen tak", začne do sebe natahovat vzdušnou vlhkost a vytvoří se na něm malé kapičky.


Žádné komentáře:

Okomentovat