pátek 8. listopadu 2013

Čarování s korálky - navlekový materiál

Když máme korálky a komponenty, potřebujeme ještě několik nezbytností, abychom se mohli pustit do díla.

Asi každého pod pojmem „návlekový“ napadnou nitě. Pro korálky je vhodnější používat pevnější polyesterové, na korálkové ruční tkaní lze doporučit speciální nit Nymo. Má malý průměr a je plochá, takže se výborně hodí pro několikeré provléknutí korálkem. 
Od nití můžeme pokračovat přes různé bavlněné šňůrky mnoha barev i tloušťky. V korálkových shopech se nejčastěji značí jako vosková šňůra - to proto, že jejich povrch je opatřen voskem pro snažší navlékání korálků. Přesto k nim ale potřebujeme korálky s větším průměrem dírky. 
Kožené řemínky snad nemusím představovat nikomu, jistě doma každá z nás najde nějaký přívěsek zavěšený právě na kůži. 
A když jsem nakousla ty přívěsky, další možností, na co je zavěsit, jsou různé hedvábné, saténové šňůrky, shifonové stuhy... doporučuji navštěvovat i galanterie. 
Vrátíme-li se zpět ke klasickému navlékání, pak tu máme pruženky. Jak už z názvu vyplývá, jedná se o materiál pružný, často se přirovnává k průhledné gumičce. Asi nejvíc uplatnění najde u náramků - nemusí se používat zapínání, pruženka se zasukuje a přes ruku přetáhne.
Dostáváme se k mému oblíbenému materiálu, k vlasci. Tak pro ten si nejčastěji chodím do rybářských potřeb. Rybářské vlasce jsou často zabarvené. Já si kupuji čirý aranžérský o průměru 0,20 mm. Jsou i tenčí, ale ty se hůře shánějí. Vlasec sice nepruží, ale zato je opravdu pevný. 
Nylonová lanka (nebo též používaný výraz "struny") jsou dalším oblíbeným návlekovým materiálem. Je to několik ocelových vláken spletených dohromady a potažených nylonem. Na zakončení lanka se používá zamačkávací rokajl, s uzlíkem moc nepočítejte. 
A pozvolna jsme přešli od lehkých, splývavých materiálů k těm hutnějším, kovovým. Tak v první řadě sem patří dráty. Ty bižuterní jsou s různou povrchovou úpravou, která má především zabránit korozi. Předvinutý velmi pevný drát nazýváme drátem paměťovým. Dle průměru z něj vyrábíme náhrdelníky (obojkový drát), náramky a prstýnky. 
No a jako poslední (i když rozhodně ne významem) patří do návlekového materiálu řetízky. 
U všech těchto materiálů platí, že se vyrábějí v širokém spektru barev, průměru, provedení. Šanci vybrat si má tak opravdu každý.

Žádné komentáře:

Okomentovat