sobota 26. října 2013

Křehký koláč

Koláče z křehkého těsta se prostě neomrzí. Ať už jsou plněné čímkoliv, jsou vždy výborné. Pro tentokrát tu mám koláč tvarohový, a vzhledem k období i dýňový.
Na těsto je potřeba smíchat 100 g hladké mouky, půl lžičky sody, 100 g cukru, 50 g másla a jedno vejce. Pokud se při zpracovávání těsto příliš drobí, přidáme lžíci studené vody. Hladké těsto necháme odpočinout hodinu v lednici. Na pomoučeném vále těsto vyválíme a přeneseme do máslem vymazané koláčové formy, zvedneme okraje a koláč strčíme do vyhřáté trouby zhruba na 20 minut.
Mezitím si rozmícháme dva tvarohy s trochou cukru, vejcem, 200 ml smetany a jedním pundinkovým práškem. Tvarohovu směs nalijeme na předpečené těsto a dopečeme další půl hodiny.



Na dýňovou variantu rozvaříme 500 g očištěné dýňové dužniny v troše vody, rozmixujeme, osladíme podle chuti a přidáme trochu citronové šťávy. Pokus se nám směs zdá příliš řídká, můžeme rozmíchat lžíci škrobové moučky.  Další postup je už shodný.

Žádné komentáře:

Okomentovat