pátek 25. října 2013

Čarování s korálky - druhy korálků


Už se opět řítím za vámi se svými korálky. No ano, já vím, že to není žádná velká rychlost, ale věřte, že na vás myslím, kudy chodím. Napřed jsem myslela, že to bude snadné, napsat vám o rozdělení korálků, ale čím víc jsem si v myšlenkách rovnala, co vám musím sdělit, tím víc jsem zjišťovala, že je to úkol nesnadný. Korálků se kutálí po světě tolik druhů, že je nemožné vám napsat o všech. Navíc si stejně většina vybírá podle toho, jak se mu který kousek líbí, než dle jeho materiálu, způsobu zpracování a země původu.Takže to vezmeme jen tak okrajově.


Dělení podle materiálu:
Nejvíce zastoupeným materiálem je sklo. Skleněné korálky můžete koupit v široké škále barev, tvarů a velikostí. Od malých rokailových korálků přes lisované mačkané perle, ohňovky a voskové perle až po ručně vyráběné vinutky, kdy je každý kus originálem.
Dalším druhem jsou plastové korálky. Jejich výhodou je menší cena a hlavně hmotnost. Možná si říkáte, co záleží na váze korálku, ale takový náročnější náhrdelník ze skleněných kuliček se může na krku přece jen pronést. Takže kromě různých dětských tvarových korálků se lisují i zdařilé kopie korálků skleněných. Jen ten lesk nemají. Přece jen lomení světla ve skle je jedinečné. Do umělých korálků můžeme zařadit i korálky z polymerové hmoty, známé jako Fimo. Je to další možnost, jak si vyrobit vlastní originál.
Kovové korálky si jistě najdou taky své příznivce. Ať už se jedná o měď, mosaz, hliník, nebo přímo o zlaté a stříbrné. Zvláště pokud se vám líbí keltský styl, oceníte krásně zdobené kovové korálky, ale i různé tvary těchto korálků vypadají pěkně v kombinaci s ostatním materiálem.
Pak tu máme korálky z kamenů a polodrahokamů. Nejčastěji je u nás koupíte ve zlomcích, ale občas se na náš trh dostanou vybroušené do tvarů.
No a poslední skupinou jsou korálky z organických materiálů. Asi největší zastoupení tu mají korálky dřevěné. Určitě si na podobné vzpomenete ze školky, ale věřte, že to není vše. Můžete se setkat s krásnými korálky z exotického dřeva, které s těmi mnohobarevnými kuličkami a kostičkami ze školky nemají nic společného. Dalším velmi častým materiálem jsou mušle, perle, perleť, kosti a rohovina.

Určitě jsem tu nevyjmenovala všechny materiály, ani to nebylo mým cílem. Stejně si korálky kupujeme podle toho, jak nás zaujmou na první pohled a pak taky dle ceny. Jen jednu radu závěrem - vždy raději kupte o něco málo víc. Přebytek vždycky nějak upotřebíte, ale když pochybí, stejný odstín, velikost se vám už nemusí podařit sehnat.

Žádné komentáře:

Okomentovat