Na cca 150 g salka, tedy hustého slazeného mléka potřebujeme 300 ml mléka, 150 g cukru a kousek másla, ne větší než 20 g. Dále si nachystáme vařečku a velký kastról. Čím větší bude jeho obvod, tím dřív bude hotovo.
Pro karamelové mléko rozpusťte v hrnci máslo a nasypte cukr. Nechte cukr rozpustit na krásný karamel, ale pozor, ať se nezačne připalovat. Přilijte mléko, ohřívejte na nejvyšší stupeň a uveďte do varu. Za občasného promíchání nechte probublávat, dokud se přebytečná tekutina dostatečně neodpaří a mléko nezhoustne. Dlouho se bude zdát, že se nic neděje, ale nezoufejte a vydržte. Většinou je do půl hodiny hotovo a pak už jen stačí přelít hmotu do sklenice, nebo mističky, nechat vychladnout a použít k dalšímu zpracování, nebo třeba jen k mlsání.
Klasické salko vytvoříme stejně, jen cukr rozpouštíme až v mléce, tudíž se nevytvoří karamel.
Žádné komentáře:
Okomentovat