neděle 30. března 2014

Tekuté fialky

Z dvaceti plných láhví sirupů a džusů zbyly ve spíži poslední tři. A protože se příroda hezky probouzí, je čas začít s  přípravou nových zásob.  Na zahradě nám rozkvetla spousta fialek. Nostalgicky jsem si vzpomněla na náš první rok zde, kdy jsem si naivně chtěla udělat fialkový záhon. Po celé zahradě jsem vykopla asi z 15 fialek a zasadila na jednom místě. Samozřejmě, že dnes fialky rostou všude jinde, jen ne na tom plánovaném záhonku.
Považuji za důležité se s květy podělit se včelkami, proto jsem jim dala náskok, ať si sesbírají, co jim chutná. Na květy jsem si šla až v pozdním odpoledni, kdy už kolem bzučel jen poslední čmelda. Ačkoliv  se z fialky dají sbírat celé rostliny, pro sirup potřebujeme jen samotné květy. Než jsem nasbírala cca 3/4 litru květů, doma mi zatím vychladl litr převařené vody. Lehce oprané květy jsem nasypala do sklenice a přelila onou vodou. Zavřela a nechala do druhého dne louhovat.
Pro dceru bylo docela zklamání, když fialové květy ztratily ve vodě jsou barvu a voda se obarvila do zelena. Po 24 hodinách jsem výluh přecedila přes plátýnko a květy řádně vymačkala. Přidala jsem necelé kilo a půl cukru a dala vařit na plotýnku. Po rozpuštění cukru nastává pravý čas pro alchymii.
Potřebujeme šťávu z citronu nebo kyselinu citronovou. A pokud to nechceme s barvou přepísknout, tak ještě skleničku. Do skleničky dejte trochu sirupu a několik kapek citronové šťávy. Zamíchejte, zelená barva se pomalu mění z fialkové po růžovou. Když dáte kyselého moc, bude barva docela jedovatě růžová, ale klidně si to vyzkoušejte.


Pak to celé vlijte zpět do hrnce ke zbytku sirupu, kde se barva rozředí. Postup opakujte, dokud nejste s výslednou barvou spokojeni. Sirup nechte přejít varem a pak už jen naplňte do čistých, vyvařených láhví a zadělejte.

Můj výsledný sirup chutná i voní po fialkách hodně výrazně, možná by stačila i menší dávka květů. Ale rozhodně dělejte sirup s dětma, pokud vám nepomohou sbírat, tak alespoň přeměna barvy je bude hodně bavit.

Žádné komentáře:

Okomentovat