středa 23. dubna 2014

Zlato ve sklenici

Už si vrabci koupou bříško, už se káča točí,
kde jsi byla pampeliško, od čeho máš oči?
Od slunce, od zlata! Jak jsem se tam zahleděla,
hned jsem byla zlatá celá jako housata.

Je ten nejvyšší čas využít toho zlata v pampeliškách a připravit  na zimu pampeliškový med. Květy pampelišek musíme sbírat za slunného dne, to se při aprílovém počasí, které právě vládne špatně stíhá, proto nepromeškejte nejbližší  příležitost. Zároveň by sběr měl být na čistém místě, tedy ani ne u cesty, ani v parku na oblíbeném místě pejskařů.
Na jednu dávku medu ( 4 přesnidávkové skleničky) potřebujeme 350 květů. Při sbírání myslíme i na včeličky, přece jen pravý med je pro nás prospěšnější, proto jim necháme dostatečné množství krmiva.
Doma dáme pampeliškové květy do uzavíratelné nádoby, přelijeme 1 litrem horké vody, uzavřeme a necháme 24 hodin louhovat. V jiných receptech určitě najdete, že se k pampeliškám přidává nakrájený citron. Já místo něho raději používám kyselinu citronovou.
Druhý den výluh přecedíme, květy důkladně vymačkáme a šťávu dáme vařit. Přidáme 1 kg cukru  a necháme mírně probublávat 3 hodiny. Přidáme lžíci kyseliny citronové, rozmícháme a po 5 minutách vypneme a naplníme  do čistých sklenic. Horké zavíčkujeme a otočíme sklenici dnem vzhůru, aby se víčko chytlo. Med necháme vychladnout, sklenice si  řádně označíme a uschováme na zimu.

Žádné komentáře:

Okomentovat