čtvrtek 16. ledna 2014

Čarování s korálky: Ketlovací očko


V dnešní korálkové školičce si řekneme o tom, jak na ketlování. Volně řečeno by se ketlování dalo popsat jako spojování komponentů do řetízku a je to takový mezistupeň mezi bižuterií korálkovou a drátovanou.

Zatímco k navlékání korálků není potřeba žádného cviku, ke ketlování už je trocha tréninku zapotřebí. Základem všeho je ketlovací očko. Udělat ho pokaždé stejné, pěkně kulaté a souměrné vyžaduje několik hodin praxe.

Vezměte si do ruky ketlovací jehlu a prohlédněte si, jak vypadá její očko na jednom konci. Stejně vypadající očko i na druhé straně - to je náš cíl. Způsoby dosáhnutí jsou dva:

Na úhledné očko potřebujeme mít konec ketlovacího drátku v rozmezí 8mm až 1cm. Do kulatých ketlovacích kleští chytneme konec drátu a otočíme. Drát se vytvaruje podle čelisti kleští a vznikne nám očko. Takovémuto očku ještě chybí trochu k dokonalosti. Vložíme kleště opět do očka a očko lehce vyhneme na opačnou stranu, než jsme původně otáčeli očko. Tímto jsme očko srovnali na střed a je hotovo.

Druhý způsob je opačný. Plochými kleštěmi ohneme drátek za korálkem (nebo 1 cm od kraje drátku v případě, že děláme děláme všechna očka vlastní) do pravého úhlu. Nyní si vezmeme kulaté kleště, opět chytneme drát na jeho konci a stočíme do očka. Takto udělané očko je už hotové a pěkně vystředěné.

Žádné komentáře:

Okomentovat