pátek 2. ledna 2015

Zimní panna cotta

Panna cotta je italský dezert vhodný právě tak na zakončení oběda, jen malá dobrůtka na závěr. Často se podává s jahodami nebo ovocnou omáčkou, ale uprostřed zimy to nebude zrovna to pravé, pokud nám na zahradě nesedí 12 měsíčků. Přesto není třeba se ošidit. Uděláme si zimní verzi s medem a karamelovou omáčkou.

V kastrůlku zahřejeme cca 500 ml smetany ke šlehání se 2 lžícemi cukru. Pozor, jen zahřejeme, ale nevaříme. Přidáme 2 lžičky práškové želatiny a rozpustíme. Necháme lehce vychladnout a přidáme lžíci včelího medu. Rozmícháme a naplníme do formiček. Osvědčily se mi silikonové košíčky na mufiny. Uložíme na několik hodin do lednice. Zkuste to vydržet nejméně 4 hodiny, 6  je lépe a ideál, když budete připravovat den předem.
Před podáváním vytáhneme panna cottu z lednice a připravíme si karamelovou omáčku. V troše vody necháme rozpustit 5 lžic cukru. Cukrový sirup necháme vařit, dokud nezačne získávat zlatou barvu. Přidáme oříšek másla a trochu mléka nebo smetany, důkladně promícháme, případně počkáme, až se karamel v tekutině opět rozpustí a odstavíme z plotny. Na talířek vyklopíme smetanový krém a přidáme trochu karamelu. A pro dospělé můžeme na lžíci nahřát trochu rumu a dezert polít plamínky.

Žádné komentáře:

Okomentovat