čtvrtek 28. dubna 2016

Jahodový džem s mátou

Možná by se zdálo na jahodový džem v našich krajinách trochu brzy, ale máme tu supermarkety, které dováží jahody ze Španělska. Nejsou úplně zralé, jahody v červnu ze zahrady jsou samozřejmě o mnoho více chutnější, ale v akci  kilo jahod za 40 korun, no řekněte mi, kde to koupíte. A zrovna pro marmelády a džemy nevadí, že ovoce není v plné zralosti, cukr jejich chuť vytáhne a v konečném důsledku rozdíl nepoznáte. Bez přidávání různých zhušťujících přípravků se taky připravte na podstatně delší proces vaření.

Potřebujeme:
1,5 kg jahod
750 g cukru
1 lžíce kyseliny citronové
máta

Jahody opláchneme, zbavíme lístků a přepůlíme, dáme do širokého hrnce vařit. Přidáme svazek máty. Stačí tak 5-6 stvolů. Přivedeme k varu, sebereme případnou pěnu a na mírnějším ohni vaříme pár hodin. Občas nezapomene promíchat. Cílem je, aby se odpařila voda a množství v hrnci se snížilo asi o polovinu.  Necháme vychladnout a schováme do lednice.
Druhý den jahodovou směs znovu ohřejeme k varu, přisypeme cukr a necháme rozpustit. Musíme už poctivě míchat. Přidáme kyselinu citronovou. Na vychlazený talířek provede zkoušku tuhnutí.
Kapneme trochu džemu, necháme chvíli vychladnout a talířek nahneme, pokud džem neteče, ale jen se krabatí, máme hotovo. V opačném případě ještě chvíli povaříme. Vyjmeme mátu a džem plníme do suchých, čistých sklenic. Zavíčkuje, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat